Lokalproducerad mångfald!

bihotell, insektshotell, mångfald, holk för vildbin och andra steklarNär du köper honung från din lokala biodlare hjälper du till att öka pollineringen i omgivningen. I världen råder det brist på pollinatörer som humlor och bin. Man vet inte vad det beror på men misstänker att miljögifter och bekämpningsmedel är orsaken. Utan bin kan vi inte överleva. Då finns inga grödor att äta.

Du kan hjälpa vildbin och andra viktiga insekter genom att bygga ett “insektshotell” och sätta upp på en solig plats i din trädgård. En enkel konstruktion av brädor fylld med avklippta bambupinnar blir bra. Bambu är ihålig och inuti kan insekterna bygga sina bon. Om du tittar noga på bilden kan du se hur bambupinnarna är igenmurade. Det betyder att någon flyttat in!

Om man får vildbin att trivas i sin trädgård ökar mångfalden och man får fler och större frukter och bär. Våra äpplen och jordgubbar i Järbo blev extra fina i år. Tack alla bin!

Och du, insekter gillar att trädgården är lite stökig så höststäda inte för mycket.