Nytta?

Möt grodan som bor vid Järbo Bigård. Snart går han i vinterdvala och gräver ner sig någonstans där det är lagom varmt. Kanske i slammet under dammens vatten? Låt gärna rishögar, löv och komposter vara under höst och vinter. Där sover många djur sin vintersömn medan vintern passerar där utanför. Har du en egen tomt så kan du bygga ett bo åt grodor och paddor. De gör nytta i din trädgård genom att hålla sniglar och annat på en lagom nivå. Jag vet att grodorna i vår bigård är viktiga men varför skall egentligen just människan ha “nytta” av allt? Allt och alla har sin plats i ekosystemet. Vi vill att alla djur skall trivas hos oss. Då har vi gjort något rätt.

padda, natur, honung

Groda (rana temporaria). Bigårdens vakande öga. Ser allt, hör allt. Funderar och noterar. Vad var det där?

Honungssäsongen går mot sitt slut och våra bin i Järbo Bigård “vintras in” som biodlaren säger. Bin går inte i dvala utan livet går vidare under vintern med olika vardagliga bestyr. Bikupan är öppen hela året så milda, soliga vinterdagar kan de kika ut en sväng om de vill. Kanske ta en nypa luft, sträcka lite på vingarna eller dricka lite vatten. Inne i bikupan håller de värmen i sitt vinterklot där de sitter tätt med drottningen inklämd någonstans i mitten där det är som varmast.