Vild trädgård

Vår bigård i Järbo. Maskros (Taraxacum vulgare) med vilda Kroppefjäll i bakgrunden.

Vår bigård i Järbo. Maskros (Taraxacum vulgare) med vilda, härliga Kroppefjäll i bakgrunden.

Vi vill gärna visa vår gräsmatta här på Järbo Bigård. Visst är den fin? Tusen maskrosor blommar i förmiddagssolen och ger pollen och nektar åt hungriga bin, fjärilar och humlor. I bakgrunden bortom ängarna skymtar det mäktiga Kroppefjäll, känt för sin vildmarkskänsla och fina skogar. Visst är naturen det finaste vi har? Ta inte bort maskrosor ur din gräsmatta. De är en viktig växt att bevara om du vill ha ett rikt, vilt liv i din trädgård med en mångfald av pollinerande insekter. Spara maskrosorna och njut av den glada, gula färgen. Bladen kan du använda i sallad, kanske med en honungsvinägrett?

Längre fram i sommar kommer gräsmattan vara full av vitklöver. Den är också viktig. Visste du att man kan plantera in klöver i sin gräsmatta, både röd och vit. Varför skall en gräsmatta vara bara grön?

Och du, i ett hörn av trädgården kan du vara lite extra kaxigt motvalls och plantera nässlor. De är en delikatess till te och soppa för oss människor men en livsnödvändighet för massor av fjärilar såsom; påfågelöga, nässelfjäril och vinbärsfuks.

Köp honung från Järbo Bigård, Högsäter. Vi jobbar i liten skala, hantverksmässigt och tillsammans med naturen. info@jarbobigard.se