100% naturprodukt

Vår honung är en ren naturprodukt helt utan tillsatser. Det mesta av vår honung produceras i skogen, så kallad “skogshonung” som av många anses ha den finaste smaken. Våra bikupor ligger i anslutning till naturreservat och långt från besprutade åkrar. Våra bin samlar honung från skogens och ängarnas naturliga flora i sin egen takt och inte från monokulturer såsom rapsfält. Det ger en otroligt fin honung men också små skördar. Vi hanterar all honung kall och manuellt. Vår honung är rå, oprocessad och aldrig upphettad. På så vis behåller den sin fina smak och alla de nyttigheter vi vill att honung skall innehålla.

Blomfluga – alla pollinatörer är viktiga. Odla gärna något för dem. Bild: Järbo Bigård Hb

På Järbo Bigård planterar vi för alla och inte bara för honungsbin. I världen hotas många insekter av bekämpningsmedel, miljögifter och andra mänskliga faktorer. Det är viktigt att stödja giftfri, ekologisk produktion som hjälper insekter och inte stjälper. I din egen täppa kan du göra en viktig insats genom att plantera växter som blommar allt från tidig vår till sen höst. Exempel på höstblommande växter som pollinatörer gillar är höstaster och kärleksört. Du kan sätta krokus- och tulpanlökar för vårens tidigaste blommor som är superviktiga för humledrottningarna som vaknar tidigt. En annan viktig art är sälgen som blommar på våren. Många tycker sälgen är ett skräpträd men den som stått under en blommande sälg och sett myriaderna av fjärilar, humlor och bin i dess krona är ofta av en annan uppfattning. Det är ett av de viktigaste träden vi har.

 

Ogräs – det bästa vi vet!

Flera arter av bin är utrotningshotade. Bekämpningsmedel och ett modernt jordbruk med monokultur och avsaknad av de rätta biotoperna anges ofta som orsak. I delar av världen talar man faktiskt om en kris och vi människor är orsaken. Utrotar vi bin och andra pollinerande insekter är risken stor att vi även utrotar oss själva. Det kommer bli brist på mat.

Honungen från Järbo Bigård är 100% naturprodukt. Vi varken tillsätter eller tar bort något utan slungar, silar och tappar upp på burkar direkt från bikupan. Vi hettar inte upp vår honung utan den hanteras kall och manuellt. Detta innebär att alla nyttiga ämnen bevaras i varje burk genom en hantverksmässig och varsam hantering. Det är mycket jobb men ger en fantastiskt fin och naturlig produkt. Precis som man vill att honung skall vara. Vi arbetar småskaligt och giftfritt. När du köper honung från oss stöder du lokal honungsproduktion där vi sätter djur och natur före ekonomisk vinst.

Apis mellifera, honungsbi i höstaster som ger nektar sent på säsongen.

Ilsket rosa höstaster agerar fredagsmys åt ett av våra “tama” bi (Apis mellifera). Rota, rota, rota. Aha…nektar!

Bin är inte bara honung, de är helt nödvändiga för pollinering av både vilda och odlade växter. De utför en så kallad “ekosystemtjänst”, de stödjer ekosystemet och dess funktioner. En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerande insekter, 85% av dessa utgörs av honungsbin. Du gör inte bara en insats för dig själv och din egen hälsa när du köper en burk honung utan också för hela ekosystemet. Är inte det fantastiskt?

Alla kan göra något. Du kan spara vilda blommor i din trädgård och se till att något blommar hela säsongen; allt från vårens första krokus till höstens sista ljung och aster. Lämna trädgården lite ostädad så humlor, bin och fjärilar trivs. Tänk på att många växter som vi kallar ogräs är det bästa insekter vet. Bygg ett insektshotell, spara ett murket träd, låt maskrosor och nässlor vara i fred och ät mycket honung!

Läs mer om oss under “Om vår honung”. Vi finns också på info@jarbobigard.se eller 0701-432990

Följ oss gärna på instagram @jarbobigard

Nytta?

Möt grodan som bor vid Järbo Bigård. Snart går han i vinterdvala och gräver ner sig någonstans där det är lagom varmt. Kanske i slammet under dammens vatten? Låt gärna rishögar, löv och komposter vara under höst och vinter. Där sover många djur sin vintersömn medan vintern passerar där utanför. Har du en egen tomt så kan du bygga ett bo åt grodor och paddor. De gör nytta i din trädgård genom att hålla sniglar och annat på en lagom nivå. Jag vet att grodorna i vår bigård är viktiga men varför skall egentligen just människan ha “nytta” av allt? Allt och alla har sin plats i ekosystemet. Vi vill att alla djur skall trivas hos oss. Då har vi gjort något rätt.

padda, natur, honung

Groda (rana temporaria). Bigårdens vakande öga. Ser allt, hör allt. Funderar och noterar. Vad var det där?

Honungssäsongen går mot sitt slut och våra bin i Järbo Bigård “vintras in” som biodlaren säger. Bin går inte i dvala utan livet går vidare under vintern med olika vardagliga bestyr. Bikupan är öppen hela året så milda, soliga vinterdagar kan de kika ut en sväng om de vill. Kanske ta en nypa luft, sträcka lite på vingarna eller dricka lite vatten. Inne i bikupan håller de värmen i sitt vinterklot där de sitter tätt med drottningen inklämd någonstans i mitten där det är som varmast.